Bahan-bahan
500 g | San Remo Angel Hair |
---|---|
800 g | Daging ayam kisar |
2 biji | Bawang besar, dipotong dadu |
6 biji | Bawang putih, ditumbuk |
2 biji | Tomato, dipotong dadu |
4 sudu besar | Sos cili |
4 sudu besar | Sos tomato |
1/2 cawan | Air |
1/2 cawan | Minyak masak |
2 sudu besar | Kicap |
Campuran Kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang | |
Garam dan gula secukup rasa |
Untuk bahan-bahan kisar
1 batang | Serai |
---|---|
1 inci | Kunyit hidup |
1 inci | Lengkuas |
20 biji | Cili kering, direbus |
Cara Memasak
- Masak San Remo Angel Hair mengikut arahan pada paket dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis bawang putih dan campuran rempah ratus hingga wangi. Masukkan bahan-bahan kisar dan goreng hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, sos tomato, sos cili, air, kicap, tomato dan bawang besar. Gaul sebati dan goreng hingga ayam masak sepenuhnya. Perasakan dengan garam dan gula.
- Tuangkan ayam masak merah ke atas San Remo Angel Hair dan hidangkan panas.