Bahan-bahan
Untuk makaroni keju
30 g | Mentega tanpa garam |
---|---|
15 g | Bawang kuning, dicincang |
5 g | Bawang putih, dicincang |
60 g | Krim putar |
2 | Kepingan keju Cheddar |
1/4 sudu teh | Garam |
1/4 sudu teh | Serbuk lada sulah |
80 g | San Remo Macaroni |
Secubit campuran herba |
Untuk bebola ayam
320g | Daging ayam kisar |
---|---|
10g | Serbuk roti |
1 | Kuning telur |
1 sudu teh | Worcestershire sauce |
1 sudu teh | Serbuk lada sulah |
1/2 sudu teh | Garam |
2 sudu besar | Mentega tanpa garam |
Cara Memasak
- Masak San Remo Macaroni mengikut arahan pada paket dan ketepikan.
- Untuk makaroni keju, cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang kuning dan bawang putih hingga wangi. Masukkan krim, keju, campuran herba, garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati.
- Kemudian masukkan San Remo Macaroni dan kacau sekata. Ketepikan dan biar sejuk.
- Untuk bebola ayam, campurkan semua bahan-bahan hingga sebati. Bahagikan campuran kepada 6 bahagian. Bulat-bulatkan campuran, tekan sedikit untuk letak San Remo Macaroni keju di tengah. Kemudian bulat-bulatkan kembali menjadi bebola. Goreng dengan mentega.
- Hidangkan semasa panas dengan sos tomato atau sos pasta.