masa penyediaan15 minit
masa memasak25 minit
hidangan2 orang

Bahan-bahan

4 kepingSan Remo Instant Lasagna
100 gKeju Mozzarella

Untuk sos krim

3 sudu besarMentega, cairkan
1 sudu tehTepung gandum
1/2 cawanAir
1/3 cawanKrim masak
40 gKeju Cheddar
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Untuk inti ayam

6Cendawan butang, dihiris
1Bawang besar, dipotong dadu
1Saderi, dipotong dadu
1Lobak merah, dipotong dadu
300 gDaging ayam dada, dipotong dadu
1/8 sudu tehDaun oregano kering
1 sudu besarMinyak masak
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Cara Memasak

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180˚C.
  2. Untuk inti ayam, panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bawang besar, cendawan dan daging ayam hingga wangi. Masukkan saderi, lobak merah, daun oregano kering dan kacau sebati.
  3. Untuk sos krim, campurkan semua bahan-bahan untuk sos hingga sebati.
  4. Tuangkan sos krim ke dalam campuran ayam dan masak dengan api perlahan hingga sos menjadi pekat. Perisakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
  5. Untuk lasagna, letakan sekeping San Remo Instant Lasagna ke dalam dulang acuan berbentuk segi empat panjang, letakkan inti di atas ia dan susun sekeping San Remo Instant Lagsana lagi dan seterusnya. Susun secara berselang seli. Ulangi langkah sehingga dulang penuh.
  6. Taburkan keju mozzarella di atas dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160⁰C selama 15 minit atau sehingga masak.