masa penyediaan15 minit
masa memasak40 minit
hidangan2-3 orang

Bahan-bahan

250 gSan Remo Elbows
600 gDaging, dipotong ketulan
400 mlSantan
80 gKerisik
5 helaiDaun limau purut, dihiris
2 helaiDaun kunyit, dihiris
400 gParutan keju cheddar
200 gParutan keju mozzarella, untuk topping
4-5 sudu besarMinyak masak

Untuk pes rendang (bahan-bahan kisar)

15 gHalia
15 gLengkuas
5 batangSerai
7 ulasBawang merah
5 ulasBawang putih
150 g – 200 gPes cili

Cara Memasak

  1. Masak San Remo Elbows mengikut arahan pada paket dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis pes rendang sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Masukkan daging, santan dan gaul rata. Reneh atas api perlahan sehingga daging empuk dan pastikan kacau selalu.
  4. Masukkan kerisik, daun limau purut, daun kunyit, San Remo Elbows dan parutan keju cheddar. Biarkan masak sehingga kuah menjadi pekat.
  5. Letakkan isi yang telah disediakan ke dalam kaserol, taburkan parutan keju mozzarella dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 10 minit atau sehingga topping menjadi keemasan.

Pilihan Produk