Bahan-bahan
250 g | San Remo Elbows |
---|---|
600 g | Daging, dipotong ketulan |
400 ml | Santan |
80 g | Kerisik |
5 helai | Daun limau purut, dihiris |
2 helai | Daun kunyit, dihiris |
400 g | Parutan keju cheddar |
200 g | Parutan keju mozzarella, untuk topping |
4-5 sudu besar | Minyak masak |
Untuk pes rendang (bahan-bahan kisar)
15 g | Halia |
---|---|
15 g | Lengkuas |
5 batang | Serai |
7 ulas | Bawang merah |
5 ulas | Bawang putih |
150 g – 200 g | Pes cili |
Cara Memasak
- Masak San Remo Elbows mengikut arahan pada paket dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali, tumis pes rendang sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan daging, santan dan gaul rata. Reneh atas api perlahan sehingga daging empuk dan pastikan kacau selalu.
- Masukkan kerisik, daun limau purut, daun kunyit, San Remo Elbows dan parutan keju cheddar. Biarkan masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Letakkan isi yang telah disediakan ke dalam kaserol, taburkan parutan keju mozzarella dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada 180°C selama 10 minit atau sehingga topping menjadi keemasan.