masa penyediaan20 minit
masa memasak30 minit
hidangan2 – 3 orang
Bahan-bahan
1 cawan | San Remo Elbows |
---|---|
¼ cawan | Minyak masak |
1 cawan | Santan pekat |
1 cawan | Air |
400g | Daging dada ayam, dihiris |
2 sudu besar | Kerisik |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
1 sudu kecil | Garam |
1 sudu besar | Gula |
10 tangkai | Cili kering |
---|---|
10 biji | Bawang merah |
10 ulas | Bawang putih |
4 batang | Serai |
1 biji | Halia (2 inci) |
1 biji | Lengkuas (2 inci) |
1 biji | Kunyit hidup (2 inci) |
Cara Memasak
- Masak Makaroni San Remo mengikut kaedah yang tertera di bungkusan.
- Kisarkan kesemua rempah sehingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan santan, air, kerisik, kulit kayu manis, bunga lawang, garam dan gula. Kacau sebati.
- Masak sehingga kuah pekat.