masa penyediaan20 minit
masa memasak30 minit
hidangan2 – 3 orang

Bahan-bahan

1 cawanSan Remo Elbows
¼ cawanMinyak masak
1 cawanSantan pekat
1 cawanAir
400gDaging dada ayam, dihiris
2 sudu besarKerisik
1 batangKulit kayu manis
1 kuntumBunga lawang
1 sudu kecilGaram
1 sudu besarGula
10 tangkaiCili kering
10 bijiBawang merah
10 ulasBawang putih
4 batangSerai
1 bijiHalia (2 inci)
1 bijiLengkuas (2 inci)
1 bijiKunyit hidup (2 inci)

Cara Memasak

  1. Masak Makaroni San Remo mengikut kaedah yang tertera di bungkusan.
  2. Kisarkan kesemua rempah sehingga halus.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  4. Masukkan santan, air, kerisik, kulit kayu manis, bunga lawang, garam dan gula. Kacau sebati.
  5. Masak sehingga kuah pekat.