Bahan-bahan
300 g | San Remo Vermicelli, masak mengikut arahan di peket |
---|---|
400 g | Ikan grouper atau ikan merah, hiris |
2 | Bawang besar, hiris nipis |
4 ulas | Bawang putih, hiris nipis |
20 g | Kunyit, hiris nipis |
2 sudu teh | Pes tauchu |
1 sudu teh | Cuka masak |
1 sudu teh | Gula merah |
2 | Cili merah, hiris nipis |
200 ml | Air |
6 sudu besar | Minyak zaitun |
Cara Memasak
- Panaskan minyak zaitun di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan kunyit sehingga wangi. Kemudian masukkan ikan yang telah dihiris.
- Masukkan pes tauchu, gula merah, cuka dan air.
- Didih selama 3 minit dan masukkan cili merah.
- Masukkan San Remo Vermicelli yang telah direbus dan kacau sehingga sebati.
- Hidang semasa panas.